KÜPE TARİHÇESİ?

İnsanlar tarih öncesi zamanlarda bile süs veya tılsım amacıyla kulaklarına bir şeyler takarak, karşı cinslerini etkilemeye çalışmışlardır.

Her kültürel değişimde olduğu gibi küpeye de ilk önce Mısırlılar’da rastlanmaktadır. Ardından Babiller de ve sonra Asya medeniyetlerinde küpe sadece erkeklerin taktığı ve toplum içindeki rütbeyi belirten bir takı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilimsel araştırmalarda görmekteyiz ki kulak delme, vücut değiştirmenin bilinen en eski biçimlerinden biridir. Altın, gümüş ve bronz çember küpeler Minoan medeniyetinde (M.Ö. 2000–1600) fazlaca yaygın olduğu gibi geç Minoan ve tunç çağının erken Miken dönemleri boyunca konik kolye ile Yunanistan çember küpelerinin bu dönemlerde moda olduğu tespit edilmiştir.

Erkekler tarafından takılan küpelerin ilk kanıtları antik Pers'teki Persepolis'ten arkeolojik kanıtlarda görülebilir. Pers İmparatorluğu'nun askerlerinin oyulmuş resimleri, sarayın ayakta kalan bazı duvarlarında da sergilenmiştir. Küpeler, İngiliz rönesansı sırasında 1590'larda İngiliz saraylarında da moda olmuştur.

Denizciler arasında delinmiş bir kulak memesi denizcinin dünyayı dolaştığı ya da ekvatoru geçtiği anlamını taşırmış. Ayrıca, denizcilerin ağaç gemilerle okyanusların bilinmezliklerine yelken açtıkları dönemlerde, kimse bu uzun seferlerden sağ salim geri dönüp yuvasına, ailesine kavuşabileceğinden emin olamazmış. Olabileceklerin en kötüsüne hazırlıklı olabilmek için eğer bir kazaya kurban giderler de cesetleri karaya vurursa, hem tanınmaları için hem de cenaze ve defin işlemlerinin masraflarını karşılayabilsinler diye, kulaklarına altın küpe takarlarmış.

Küpe, göçebe Türk kabileleri arasında da yaygınmış. Örneğin Göktürk medeniyetinde daha çok halka biçiminde küpeler varmış. Kudirge kurganlarında bulunan tunç küpeler önemli buluntulardır.

Küpe takmak şamanlığı benimsemiş erkeklerde yaygın bir gelenekmiş. Eski Türk hükümdar ve asiller arasında erkeklerde de kadınlar gibi küpe takma adeti varmış. Bu durum Türk, Uygur, Moğol, Oğuz ve Türkmen sahalarında da fazlaca görülmektedir. Dede Korkut kitabında kulakları altın küpeli Oğuzlardan ayrıca bahsedilmektedir. Anadolu'da Oğuz boylarından gelen erkeklerin halka küpe taktıkları ayrıca tarihçiler tarafından açıklanmıştır. Eski Türkler’de hanlar, kağanlar saltanat alameti olarak küpe takmışlar, esaret göstergesi olarak esirlerine taktırmışlardır.

PIERCING NEDİR?

Piercing ve Hızma, bir takı türüdür. Cildin ve altındaki yağ tabakasının ya da kıkırdağın delinmesi ve takı ya da iğne takılması usulü ile gerçekleştirilen vücut süsleme sanatıdır. Bu şekilde takılan takılara da piercing denir. Piercing çoğunlukla kişisel bir kendini ifade yöntemi olarak kullanılır.

Yöresel ve geleneksel olup, daha çok burna ya da üst dudak üzerine takılır. Halkalı veya iğne şekilli olabilir. Bölgesel anlamda Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgeleri'nde kadınların taktığı bir takıdır.

Altın, gümüş, pırlanta gibi değeri yüksek taşlardan imal edilenleri, özellikle düğünlerde yöresel kıyafetleri tamamlamaktadır. Ayrıca Türkiye'de güvercin yetiştiriciliği ile uğraşıp bunu bir hobi olarak yapan güvercin sahipleri de, kuşlarının daha güzel ve alımlı görünmesi için güvercinlerin başlarına hızma, küpe ve ayaklarına boncuk takmaktadırlar.

DELME İŞLEMİ

Piercing için farklı delik açma aletleri vardır. Bu aletlerin çok titiz bir şekilde dezenfekte olmasına çok önem verilir. Yeterince dezenfekte olmamış aletler iltihaplanmalar meydana getirir. Piercing deliği deşildikten sonra haftalarca çıkarılmaması gerekir, yoksa iltihaplanma tehlikesi artar. Piercing deliği açılmadan evvel alkol, Uyuşturucu ya da Kafein gibi maddelerin alınmaması gerekir. Çünkü bu maddeler kan pelteleşmesini etkileyebilirler.

PIERCING ÇEŞİTLERİ?

KULAK PIERCINGLERİ

Industrial Piercing
Rook Piercing
Daith Piercing
Tragus Piercing
Snug Piercing
Conch Piercing
Anti-Tragus Piercing
Lobe Piercing

YÜZ PIERCINGLERİ

Kaş Piercing
Nostril Piercing: Burunun yan tarafından.
Septum Piercing: Burun duvarlarından geçirilmiş piercing
Bridge Piercing: Gözlerin arasında, burunun en üst kısmına takılan piercing
Dil Piercing
Labret Piercing: Dudağa takılan piercing.
Medusa Piercing: Üst-dudağın ortasına takılan piercing.
Madonna Piercing: Çoğunlukla kadınlar tarafından seçilen, üst dudağa yandan takılan piercing.
Yanak Piercing: Yanaktan geçirilen piercing.
Austin Bar Piercing: Burunun tam ucundaki kıkırdaktan geçirilen piercing.

VÜCUT PIERCINGLERİ

Kaş Piercing
Göğüsucu Piercing
Göbekdeliği Piercing
Madison Piercing